Rikala

Rikala, fornminnesområde i Halikko v. om Salo. R. består av några gravfält uppe på en långsträckt backås och sydväst om denna en fornborg med resterna av en 160 m lång stenmur. De äldsta fynden härstammar redan från slutet av stenåldern, men traktens blomstringstid infaller under yngre järnålder, under merovingertid (575-800) och sen vikingatid respektive korstågstid ca 1000-1200 e.Kr. De viktigaste fynden kommer från närmare femtio skelettgravar från den sistnämnda perioden, undersökta av Jorma Leppäaho i början av 1950-t. I gravarna förekommer smycken, rikligt med vapen (främst svärd) och rester av textilier prydda med påsydda bronsspiraler.

I R. har enligt källorna funnits en betydande hamn och en handelsplats, som någon gång har kallats R. stad, men denna har inte kunnat lokaliseras genom arkeologiska grävningar; det är troligt att den legat mellan backen och Halikko å. Söder om R. ligger herrgårdarna Vuorentaka, Wiurila och Åminne. På andra sidan Halikko å s.o. om backen fann man 1887 i närheten av Majala gästgiveri i ett lerkärl en silverskatt som innehöll stora silverfiligranpärlor och tre krucifix med ståtliga kedjor; skatten vägde 1,8 kg. I R. finns numera ett besökscentrum med utställningar och hantverksbodar. (A-L. Hirviluoto, Esihistoriallisen ajan Halikko. Halikon historia I, 1992) (Torsten Edgren)

Rikala

Rikala. Den ståtliga silverskatten från fornminnesområdet i Halikko hittades 1890 undangömd i en lerkruka. Föremålen bör ha tillhört en kyrkans man, kanske en biskop. Foto: Museiverket.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: UVF-redaktion
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
fornlämningar, fornminnesområden, fornborgar
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011
Uppdaterat 13.06.2017