Kiasma Tillbaka

Kiasma, byggnad som inrymmer Museet för nutidskonst, belägen i centrala Hfrs. Byggnaden, som färdigställdes 1999, är ritad av den amerikanske arkitekten Steven Holl (f. 1947), på basis av hans segrande förslag i en internationell arkitekttävling. Byggnadens originellt böjda form och fasader i zinkplåt väckte stort uppseende och har varit föremål för livlig diskussion. Den övriga fasaden utgörs av lodrät aluminiumplåt och sandblästrade glasbalkar, som vanligen används i industribyggnader. Interiören är stramt enkel, med vitputsade, ofta böjda eller sneda väggar och tak och svart kolorerat betonggolv och varierande naturligt ljus i de olika utrymmena. Planeringen av den artificiella belysningen har gjorts av Hervé Descottes (L'Observatoire International, Paris, New York) tillsammans med Steven Holl och Vesa Honkonen. De olika utställningssalarna är förbundna med varandra genom böjda ramper till olika våningar. I gavlarna finns rödaktiga partier av syrabehandlad mässing. Det yttre museiområdet, som ansluter sig till Mannerheims staty, domineras av en vattenbassäng och en på sommaren använd estrad med tälttak, ritad av Roy Mänttäri. Den totala byggnadsytan är ca 12 000 m2, av vilket ca 9 100 m2 är museilokaliteter. (Patrick Eriksson)



kiasma_01.jpg

Kiasma. Byggnadens kontroversiella form återspeglas i den skulpturala interiören. Den bågformade hallen med rampen upp till utställningssalarna och den formgjutna råbetongen bildar en asketisk bakgrund till konstverken i museet. Foto: Centralarkivet för bildkonst, J. Rosenberg.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 19.01.2011 av Johan Lindberg

Svenska folkskolans vänner rf
Annegatan 12
00120 Helsingfors
09 6844 570
sfv@sfv.fi