Storgård Johan Tillbaka

Storgård, Matts Johan Olavson (f. 31/10 1964 Närpes), skådespelare, teaterchef, teaterkonstmag. 1989. S. grundade 1987 Teater Viirus, som på några år gjordes till en av topparna inom teatervärlden med orädd repertoar och magnifika skådespelare. Han utvecklades med tiden till en briljant skådespelare; listan med hans lysande karaktärsroller på Viirus är överväldigande: bl.a. den låtsasnaive, klurige Svejk, den infantile tyrannen Ubu, mördaren Smerdjakov i Bröderna Karamasov, den elegante Jacques i Som ni vill ha det på Kalvholmen, den hårdföre gudfadertypen Albert Spica i En kock, en tjuv, hans fru och hennes älskare, och sist men inte minst den vilsne handikappade Billy i Krymplingen från Inishman, varmt och empatiskt gestaltad.

När S. efter femton år på Viirus 2002 accepterade chefskapet för Svenska teatern blev många först förbluffade, men under hans tre första år som chef steg publiksiffrorna kraftigt. Nya finlandssvenska ungdomsmusikaler som Kick och Spin, klassikern My fair lady (med Birthe Wingren som ladyn och S. själv som Higgins), familjepjäsen Skönheten och odjuret, revyer som Eftersvett och den omåttligt populära enmanskomedin Grottmannen (med Sixten Lundberg) har varit publikdragare. Men teatern har också satsat på drama, bl.a. O'Neills Lång dags färd mot natt och Joakim Groths Intermezzo på Johannis och på nyskrivna finlandssvenska pjäser, t.ex. Per-Erik Lönnfors Svart på vitt och Mia Hafréns Violagatan. Ett kap för teatern var Dario Fos Anarkisten som slängdes ut genom fönstret av en olyckshändelse, regisserad av Dario Fo och Carlo Barsotti 2005. Som Dåren i den satiriska farsen visade S. igen en gång vilken fenomenal skådespelare han är. (Margita Andergård)

StorgaardJohanStorgård, Johan. Teaterchefen som är känd även för den finskspråkiga publiken, bl.a. genom roller i tv-serierna Headhunters (2004) och Kylmäverisesti sinun (2000-05). Foto: Svenska teaterns arkiv, C. Estman-Wennström.Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: SigbrittBackman
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), skådespelare
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Teater och dans
Skapat 13.07.2009 av Sigbritt Backman
Uppdaterat 13.07.2009 av Sigbritt Backman