Suuronen, Matti Tillbaka

Suuronen, Matti Johannes (f. 14/6 1933 Lammi, d. 16/4 2013 Esbo), arkitekt, formgivare. S. nådde internationell berömmelse som skapare av plasthusserien Casa Finlandia, särskilt den s.k. Futuro-hustypen av glasfiberförstärkt polyesterplast. Det ellipsformade huset med rund bottenplan, som associerade till rymdålderns flygande tefat, introducerades 1968 och väckte omedelbart stor uppmärksamhet över hela världen. Huset representerade 1960-talets arkitektoniska utopier och placerades ovan mark, stående på justerbara stödfötter. Dess diameter var 8 m, höjd 4 m, bottenyta 50 m2 och vikt totalt ca 4 000 kg. Tillverkare var företaget Polykem Ab i Strömfors. Huset värmdes upp av en central spisgrupp och all inredning, fönster, dörrar m.m. följde den futuristiska och elliptiska formgivningen. Det första serietillverkade Futurohuset beställdes av artisten Matti Kuusla och placerades vid stranden av sjön Puulavesi, där det fortfarande är i bruk. Trots en brett upplagd marknadsföring tillverkades det i Finland endast i några tiotal exemplar, varefter produktionen lades ner i samband med energikrisen i början av 1970-talet. I USA fortsatte dock företaget Futuro Corporation att producera huset på licens. Veterligen finns det endast ett annat exemplar som fortfarande är i användning i Finland, i den åländska arkipelagen, också detta ett fritidshus, medan det finns ett tiotal fungerande Futurohus på andra håll i världen. Uppståndelsen kring Futurohusets design som representant för 1960-talet. antog nästan kultartade former, och det visas fortfarande på internationella designutställningar.

Suuronen innehade även Patent- och registerstyrelsens allra första mönsterskydd, med registernumret 1, för en bastuugn från 1971, också den rund till formen. Han formgav därtill den mer rektangulära hustypen Venturo, som har en yta på 45 m2 och även anpassades till kiosk och bensinstation (plastindustri). En sådan byggnad användes länge som bensinstation i Dalsbruk. Suuronen har även ritat konventionella hus, bl.a. Starckjohann & Co:s centrallager och kontor i Lahtis (1969), Valmets instrumentfabrik i Tfrs (1980) och Exels industribyggnader (slutet av 1980-t.) samt flervåningshus och villor. (Futuro: tomorrow's house from yesterday, red. M. Taanila/M.Home, 2002) (Patrick Eriksson)

Esbo stadsmuseum köpte 2011 Futurohuset vid sjön Puulavesi i Hirvensalmi. Sedan 2012 förevisas huset i utställnningscentret WeeGee i Hagalund. (red.)
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: RabbeSandelin
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), arkitekter, formgivare
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Arkitektur
Skapat 02.05.2013 av Rabbe Sandelin
Uppdaterat 26.05.2016 av Johan Lindberg

Svenska folkskolans vänner rf
Annegatan 12
00120 Helsingfors
09 6844 570
sfv@sfv.fi