åkerbär

åkerbär (Rubus arcticus), ca 10-20 cm hög, till hallonsläktet hörande flerårig ört, som är allmännast i landets mell. delar. Å. växer i skogskärr, fuktiga strandskogar särskilt vid Bottenvikens stränder och i lundar i n. Finland. Å. gynnades dels av svedjebruket, dels av uppröjningen av fuktig skogsmark till åker och betesmark. På grund av den allmänna igenväxningen av landets natur har å. under de senaste decennierna blivit allt sällsyntare.

Å. har på grund av sin ömtålighet (som bl.a. beror på dålig frostbeständighet) den sparsammaste fruktsättningen av de vilda bären i Finland. En stor del av skörden används till framställning av en utsökt likör (uppkallad efter det finska namnet på å., mesimarja), som tillverkats sedan 1882 (Lignell & Piispanen i Kuopio) och som en gång var mycket omtyckt vid det ryska hovet. Å. har även använts för tillverkning av sylt.

Odlingsförsök med å. har bedrivits sedan 1930-t. vid Lantbrukets forskningscentral, och i början av 1970-t. kom de första av naturstammar utvalda sorterna i handeln. Industrin får numera sin råvara i allt högre grad från odlingar. Man har även försökt förbättra å:s odlingsegenskaper genom att korsa det med hallon och alaskahallon; dessa korsningar bevarar å:s arom, men har hallonets växtsätt.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 16.12.2010 av Johan Lindberg
Uppdaterat 16.12.2010 av Import