allmän nyttjanderätt

allmän nyttjanderätt, rätt som tillkommer var och en eller medlem av sammanslutning eller grupp att utan särskild överenskommelse, t.ex. hyresavtal, använda annans egendom. A. innefattar bl.a. den s.k. allemansrätten, d.v.s. den rätt som varje samhällsmedlem har att fritt vandra på annans mark eller färdas med båt på annans vatten. Någon allmän lagstadgad rätt att vistas eller ströva omkring på annans mark existerar inte, varför individens rättigheter i detta avseende måste definieras med hänvisning till bestämmelser bl.a. i vattenlagen och lagen om friluftsliv.

Allemansrätten begränsas bl.a. genom ett stadgande i strafflagen som förbjuder olovligt beträdande av annans tomt samt av annans åkrar, ängar eller planteringar, om dessa kan skadas därav. Däremot torde en markägare i allmänhet inte genom anslag som "Privat område", "Landstigning förbjuden" etc. kunna inskränka den allemansrätt som annars finns, trots att överträdande av sådant förbud i princip är att betrakta som en lagstridig handling.

Enligt vattenlagen har var och en rätt att från vattendrag hämta hushållsvatten och is för hem- och boskapshushållning, att bada i vattendrag och att begagna dess vatten till tvätt, vattnande av djur och för annat dylikt ändamål, ifall detta kan ske utan att annans mark orättmätigt beträds och områdets ägare eller annan förorsakas men eller störning. Uppgörande av öppen eld på annans mark är förbjudet utan ägarens tillstånd. Beträffande tillvaratagandet av naturens håvor är det tillåtet att plocka vilda bär och svamp. Enligt fiskelagen har var och en inom vissa gränser rätt att fiska. Enligt lagen om friluftsliv kan kommunerna låta inrätta allmänna friluftsleder på såväl privat som statsägd mark, om detta har stor betydelse för friluftsverksamheten. På statens mark kan dessutom inrättas strövområden för allmänt begagnande.
Aktörer
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
allemansrätt
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 08.12.2010
Uppdaterat 11.03.2016