amerikansk fotboll

amerikansk fotboll är en bollsport som spelas av två lag med 11 spelare var samtidigt på plan. Amerikansk fotboll spelas med olika uppställningar vid anfall, försvar och i specialsituationer. Man spelar på en plan som är 100 x 53 yards i fyra 15 minuters perioder. Genom passningar och löpningar skall bollen transporteras in i motståndarlagets målområde: "touchdown" (6 poäng). Det försvarande laget bryter anfallarnas spel genom tacklingar. Poäng fås också genom s.k. kickmål (3 poäng) samt genom löpning eller spark följande på en "touchdown" (2 resp. 1 poäng).

Sedan 1980 spelas om finska mästerskap i en s.k. Lönnlövsliga, där de framgångsrikaste föreningarna har varit Hfrs-lagen Roosters (13 mästerskap) och East City Giants (5). Amerikansk fotboll administreras av Suomen amerikkalaisen jalkapallon liitto, Hfrs, gr. 1979, medlemsorganisation i Finlands idrott. Förbundet hade 2002 26 medlemsföreningar med ca 3 000 aktiva. Det finländska herrlandslaget deltog i de första EM-tävlingarna 1983. (Joachim Mickwitz)