dovhjort

dovhjort (Dama dama). D. har sedan 1930-t. hållits i parker i Finland, framför allt i landets s. och s.v. del. Dessa hjortparker har till största delen upphört, men förrymda och frisläppta d. har etablerat sig på många håll nära sydkusten. Den största vilda stammen finns v. om Hyvinge, där arten introducerades i ett hägn på 1950-t. Utifrån d. som hållits i hägn på Hättö i Barösunds skärgård finns också en vild stam i Ingå med omgivning. Beståndet i hela landet omfattar några hundra djur. Sedan 1980-t. har en viss jakt varit tillåten. Numera sker jakten med tillstånd av jaktvårdsdistrikten under perioden 29/9-31/1, och några tiotal d. fälls årligen.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: Main.DataConverter
ägare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 04.05.2009 av Main.DataConverter
Uppdaterat 04.05.2009 av Import