fiskodling

fiskodling. De privata fiskodlingsanstalterna i Finland, vilka 2008 uppgick till 145 vid kusten och 363 vid insjörna, sammanlagt 508, drivs som kommersiella företag med inriktning på produktion av fisk, i huvudsak regnbågslax, för direkt konsumtion, eller yngel för vidare uppfödning. Bland dessa märks Savon taimen Oy (gr. 1967) i Rautalampi, vars odlingsanstalt är Finlands och en av Europas största. Vid kusten är s.k. kassodling av regnbågslax för konsumtion en viktig skärgårdsnäring. Fiskodlarnas intressen bevakas av Finlands fiskodlarförbund (Suomen kalankasvattajaliitto, Hfrs, gr. 1964), föreningen Lohikunta och Ålands fiskodlarförening.

Konsultorganisationen Fiskodlingens vänner (Kalanviljelyksen ystävät) gr. 1938, lade ned sin verksamhet i slutet av 1970-t. Fiskar som odlas för utplantering i naturliga vatten är särskilt lax, öring och sik. Av de fiskar som odlas för konsumtion är regnbågslaxen överlägset viktigast.
Fiskodling

fiskodling. Fiskodlingsanstalt på Föglö, Åland. Förutom regnbågslax odlas även mindre volymer av sik och röding i de finländska matfiskodlingarna. Foto: Lehtikuva Oy, J. Jormanainen.
Aktörer
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 19.01.2011 av Import