karelsk pirog

karelsk pirog, bakverk med fyllning av risgrynsgröt (alternativt potatis- eller korngrynsgröt) i ett hölje av vanligen rågmjölsdeg med uppvikta, veckade kanter; till formen spolformad eller rund, gräddas i ugn. Denna pirogtyp, en av många liknande, är en folklig specialitet från Ladoga- och Nordkarelen. Den hör traditionellt till det östfinska kosthållet med ryskt inflytande men är genom handeln numera allmän i hela landet. 2003 beviljades k. EU-skyddet Garanterad traditionell specialitet (GTS). (Yrsa Lindqvist)


karelskpirog_PS.jpg

Karelsk pirog. Ett traditionellt östfinskt bakverk som numera tillverkas även industriellt. Foto: P. Sandberg.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
bakverk, karelsk identitet, maträtter, pajer och piroger
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011
Uppdaterat 15.06.2023