mårdhund

mårdhund (Nyctereutes procyonides), östasiatiskt hunddjur med smal nos, korta öron, ljus teckning från pannan bakom öronen, yvig svans (15 cm) och mörkt gråbrunaktig päls. Längd ca 80 cm svansen medräknad, vikt 10-15 kg. Arten har invandrat från f.d. Sovjetunionen, där den fr.o.m. 1930-t. utplanterades på flera ställen. M. påträffades 1939 för första gången i Finland; numera är den i s. Finland lokalt lika vanlig som räven. På Åland noterades arten första gången 1976. Dess utbredning sträcker sig idag till mell. Lappland, och spridning till Sverige pågår via Tornedalen. M. har en viss betydelse som pälsdjur i farmer, s.k. "finnsjubb". Jakten är omfattande och ca 90 000 djur skjuts årligen (1998-2002). Jakttid året om med undantag för hona med ungar under tiden 1/5 - 31/7.

Aktörer
upphovsman: Main.DataConverter
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 04.05.2009 av Main.DataConverter
Uppdaterat 04.05.2009 av Import