margarinindustrin

margarinindustrin, en del av livsmedelsindustrin. Inom den finländska m. fanns 2003 sammanlagt 680 anst. Den största producenten är den multinationella Unilever Bestfoods-koncernen (Flora, Becel och Lätta -margarinerna), näststörst är den till 88 % inhemska Raisiokoncernen Abp (Keiju, Kultasula och Sunnuntai-margarinerna samt Benecol), med 37 % av den inhemska margarinmarknaden.

Med hänvisning till risken för skadeverkningar förbjöds tillverkning av margarin (denna produkt hade uppfunnits 1869 i Frankrike) i Finland genom en kejserlig förordning av 1892. Detta förbud upphävdes först 1919, men m. hade sedan 1908 kunnat tillverkas under beteckningen växtsmör, eftersom m. kring sekelskiftet uppfattades som en enbart animalisk produkt.

Omsorgen om den politiskt betydelsefulla smörproduktionen satte dock länge sin prägel på lagstiftningen på området; detta var bl.a. fallet med den 1932 stiftade lagen om margarintillverkningar. Konflikten smör - margarin drevs till sin spets under det s.k. margarinkriget i början av 1960-t. S.k. kylskåpsmargarin började tillverkas 1969. Den stränga margarinlagstiftningen mildrades 1979 genom lagen om vissa livsmedelsfetter. I och med Finlands inträde i EU togs EU:s lagstiftning gällande bredbara fetter i bruk. Detta betydde noggrannare bestämmelser om margarinets mjölkfetthalt (idag högst 3 % mjölkfett från tidigare 20 %), för att undvika oklarheter för konsumenten. Produkter med 10-80 % mjölkfett är s.k. fettblandningar och kan varken kallas margarin eller smör. Margarinets totala fetthalt kan variera mellan 90 % och 10 %.
 
Aktörer
upphovsman: Main.DataConverter
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
industri, livsmedelsindustri, margarin
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 04.05.2009
Uppdaterat 20.06.2023