orientering

orientering är en idrottsgren som uppstod i Sverige och förekom i den militära utbildningen redan på 1890-t. Också i Norge orienterade man vid denna tid, men sporten försvann snart och återkom först på 1920-t.

I Finland ordnades den första tävlingen 4/11 1923 i Grankullaterrängen, ca 17 km utanför Hfrs. Det var fråga om ett distriktsmästerskap för SFI:s Helsingforsdistrikt. Initiativtagare var Leo Löf från IFK Helsingfors och banläggare den kände svenske tränaren Gösta "Gösse" Holmér, som verkade som tränare i Finland. 1935 arrangerade FGIF:s orienteringssektion de första finländska mästerskapen i grenen, och följande år gick de första manliga stafetterna.

Det finskspråkiga Suomen suunnistamisliitto (SSL) och Finlands svenska orienteringsförbund (Finlands svenska idrott) grundades 1945, samma år som landskapsutbytet med Sverige inleddes och de första finländska mästerskapen för damer gick av stapeln. 1959 fick SSL sitt nuvarande namn, Suomen suunnistusliitto. Förbundet har ca 400 medlemsföreningar och o. utövas regelbundet av ca 45 000 vuxna och 15 000 ungdomar och barn. Till idrottgrenen hör o., skidorientering, cykelorientering och precisionsorientering.

Den största och mest kända tävlingen är Jukolakavlen, som löps årligen med sjumannalag. Loppet, som har Aleksis Kivis sju bröder som förebild, löptes första gången 1949. Damerna fick 1951 sitt eget individuella lopp (Venlat), som sedan 1978 löps som stafett. Grenen fick VM-status 1966, då Finland stod värd för de första tävlingarna i Fiskarsterrängen. 1961 grundades Internationella orienteringsförbundet, som idag heter International orienteering federation (IOF) och har sitt sekretariat i Hfrs.

Skidorientering är en form som har fått allt större utbredning på senare år. Redan 1904 ordnades en tävling Hfrs-Borgå, med fyrmannalag. Grenen fick 1966 officiell FM-status; 1975 vann Finlands lag de första VM-tävlingarna i Hyvinge. Damerna har tävlat om FM sedan 1970.

Finland har genom åren haft många ytterst framstående orienterare i både herr- och damklassen, samt erövrat VM-guld i samtliga grenar. Det största namnet för närvarande är Minna Kauppi, som har vunnit flera VM-medaljer och valdes till Årets Idrottare 2010. Orienteringssporten har under de senaste decennierna fått en allt större global utbredning, och framtiden ser i många avseenden ljus ut. Sporten är godkänd som olympisk gren. (Ingmar Björkman)
Orientering

orientering. Jukolakavlen är en av världens största orienteringstävlingar med ca 12 000 deltagare i åldern 14 till 70 år. Tävlingen börjar på kvällen, så att 2-3 etapper springs i pannlampans sken. Foto: Lehtikuva Oy, S. Kallio.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
idrott, orientering
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 13.01.2011
Uppdaterat 26.05.2016