Rinne, Jalmari

Rinne, Jalmari Ivar (f. 13/11 1893 Asikkala, d. 24/10 1985 Hfrs), skådespelare. R. inledde sin bana 1917 vid Tampereen teatteri och var 1936-63 engagerad vid Kansallisteatteri. Han kallades den finska teaterns Grand Old Man, till en del för sina många tungt vägande roller både på teaterscenen och på film, och till en del för sin avgörande insats som ordförande för Finlands skådespelarförbund (SNL) 1936-75. Det var mycket hans förtjänst att skådespelarnas pensioner och ålderdom tryggades, att lediga dagar infördes i branschen, liksom arbetsavtal och avtal för arbete inom film och radio. Hans omutlighet ledde bl.a. till att Kansallisteatteris styrelse 1948 med en mängd svepskäl som motivering ville avsätta honom, något som orsakade en debattstorm och ett häftigt försvar från SNL.

På Kansallisteatteri gjorde han mängder av roller, en del stora som Othello, Julius Caesar, Onkel Vanja och Krogstad i Ett dockhem. Han hade roller i uppemot sjuttio filmer, i Katariina och greven av Munksnäs (greve Armborg), Domaren Martta, Särkelä itte, Då mormor var ung, Kuollut mies kummittelee och som Sepeteus i Sockenskomakarna m.fl.

Två av R.:s tre bröder var skådespelare, Einar och Joel R., den sistnämnda mest känd. R. själv blev urfader för en hel klan skådespelare. I hans första äktenskap med skådespelaren Anni Aitto blev barnen Tommi, Tiina och Taneli alla skådespelare, liksom också barnen Katriina och Marjatta i äktenskapet med Ansa Ikonen. R. uppträdde även efter pensioneringen och firade 1983 sitt 75-årsjubileum som skådespelare. 1985 utkom hans memoarer Jalmari Rinne muistelija . Erhöll teaterråds titel 1968. (Margita Andergård)

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: Main.DataConverter
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
skådespelare, personer (individer)
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 04.05.2009 av Main.DataConverter
Uppdaterat 04.05.2009 av Import