rokoko

rokoko, stil ca 1730-17 60/80. I sitt ursprungsland Frankrike benämns r. "Ludvig XV:s stil" (Louis-quinze). I Tyskland och Norden har den ur ordet rocaille (ett osymmetriskt, för r. typiskt ornament) avledda benämningen blivit den brukliga. R. utgör egentligen den sista fasen inom barocken, men betonar i motsats till den det lätta, osymmetriska, behagfulla och informella. R. upptar exotiska drag som kineserier och turkiska motiv. Av särskild betydelse inom r. blev konsthantverket.

R. introducerades i Sverige på 1730-t. och nådde Finland vid seklets mitt: Villnäs slott moderniserades i den nya stilen (1761), och på 1760-t. ritade stadsarkitekten i Åbo C.F. Schröder både adelsgårdar (t.ex. Lemsjöholm) och bruksherrgårdar (Fagervik, Tykö) i r. Rokokomåleriet representeras t.ex. av de målade tapeterna från Jackarby gård i Borgåtrakten (ca 1760) med för r. typiska herdeidyller och jaktmotiv. - I Frankrike började r. trängas undan redan i mitten av 1700-t., i Sverige och Finland först på 1780-t. (S.R./B.v.B.)

Rokoko

rokoko. De målade tapeterna i Jackarby gård är med sina jaktmotiv och herdeidyller ett karakteristiskt exempel på rokokomåleriet. Foto: Carl Jacob Gardberg.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: UVF-redaktion
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
historia, rokoko
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011
Uppdaterat 12.06.2017