Siimes, Pentti

Siimes, Pentti Kalevi (f. 10/9 1929 Hfrs), skådespelare. S. genomgick den finska teaterskolan 1951-53 och var 1953-92 anställd på Kansallisteatteri. Han är en ypperlig komiker och karaktärsskådespelare, som belyser olika karaktärer intelligent och med små medel. Ett omdöme om honom lyder, att han inte spelar hjältar utan tänkande antihjältar, och att han hör till de skådespelare som har förmågan att skapa ett gott repetitionsklimat och en levande kontakt till publiken. En av S:s förnämsta roller var Philip i Christopher Hamptons Filantropen, en skickligt undanglidande typ, som vill vara alla till lags; vidare kan nämnas girigbuken Geronte i Molières Scapins rackartyg samt Erik IV och slaven Clov i Becketts Slutspel.

S. har medverkat i över femtio filmer och tv-serier. I Okänd soldat (1955) var han soldaten Määttä, för ovanlighetens skull inåtvänd och tystlåten. I den av Jack Witikka regisserade Silja (1956) gjorde han Honkkeli-Väinö, och han hade en roll i tre Kommissarie Palmu-filmer. Han har inte sällan fått axla den populäre komikerns roll, t.ex. i filmfarserna om Uuno Turhapuro och Vääpeli Körmy.

Som pensionär har S. medverkat på Helsingfors stadsteater i Edward Albees Vaa'an kielellä mot Ritva Valkama och i storsuccén Kvartetten som i början av 2006 hade gått i fyra år. (L. Meri, P.S.: näyttämöllä, kotonaan, 2002) (Margita Andergård)
SiimesPentti

Siimes, Pentti. Den stora allmänheten känner honom framför allt genom filmroller och tv-framträdanden. Foto: Lehtikuva Oy, M. Ulander.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
skådespelare, personer (individer)
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 04.04.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 04.04.2011 av Import