sjukförsäkring, en av socialförsäkringarna, obligatorisk i Finland sedan 1964 då även sjukförsäkringskortet, sedermera omdöpt till FPA-kort, togs i bruk. Den allmänna s. omfattar alla som är fast bosatta i Finland, oberoende av medborgarskap.
Folkpensionsanstalten (FPA) sköter den allmänna sjukförsäkringen som omfattar bl.a. sjukvårdsersättningar, läkemedelsersättningar, stöd för rehabilitering samt sjukdagpenning, som ersättning för inkomstbortfall då man är oförmögen att arbeta p.g.a. sjukdom.
S. finansieras på två olika sätt; som sjukvårdsförsäkring och som arbetsinkomstförsäkring. Sjukvårdsförsäkringen omfattar sjukvårdsersättningar, t.ex. ersättningar för privatläkararvoden och läkemedelsutgifter, enligt fastslagen taxa. Sjukvårdsförsäkringen finansieras av staten och de försäkrade till lika delar. De försäkrade deltar med en viss procentsats från den egna förvärvsinkomsten i kommunalbeskattningen. Arbetsinkomstförsäkringen, som omfattar bl.a. sjukdagpenningar, föräldradagpenningar och rehabiliteringspenningar, finansieras av arbetsgivare, löntagare, företagare och staten. I arbetsinkomstförsäkringen är ersättningens storlek beroende av den försäkrades inkomster.
Folkpensionsanstalten (FPA) har hand om den allmänna s. i Finland. Försäkringsbolag säljer frivilliga privata s. (Tua Kyrklund)