Smedlund, Rabbe

Smedlund, Rabbe Gustav (f. 6/10 1948 Gamlakarleby) skådespelare. S. gick i Svenska teaterskolan 1973-77 och har därefter varit anställd vid Svenska teatern i olika repriser samt vid Ryhmäteatteri, Lilla teatern och Viirus. Han har en förmåga utöver det vanliga att med knappa medel antyda stora spänningar och konflikter i en människas psyke. Ett utmärkt exempel är rollen som atomfysikern Niels Bohr i Ett möte i Köpenhamn (Svenska teatern 1999 i Anna Simbergs regi). Men han kan också med sin blotta uppsyn få folk att vrida sig av skratt, som i den av Dario Fo och Carlo Barsotti regisserade farsen Anarkisten som slängdes ut genom fönstret av en olyckshändelse (Svenska teatern 2005), i vilken han var den tokrolige byråkraten Bertozzo.

S. är en av Svenskfinlands mest framstående skådespelare och har dessutom fått många krävande karaktärsroller att bita i. Hans hudlösa unga Outi i Hagar Olssons och Johanna Enckells Snöbollskriget (Lilla teatern) var en av hans första stora framgångar. Andra var rollen som sonen Edmund i Lång dags färd mot natt, som Carpelans Axel och som den sympatiske Leopold Sundström i Joakim Groths storsuccé Härlig är jorden (alla tre på Svenska teatern). Viktiga roller i vilka rollpersonen försökte sticka hål på fördomar har varit Molina i Spindelkvinnans kyss (Svenska teatern) och Göran i Patrick 1,5 (Svenska teatern). Han har medverkat i tv-filmer regisserade av Åke Lindman, Tuija-Maija Niskanen, Joakim Groth och V-M. Saikkonen. (Margita Andergård)

SmedlundRabbe

Smedlund, Rabbe. Tillsammans med Sue Lemström i En dåres försvarstal på Svenska teatern i Hfrs i november 1992. Foto: Svenska teaterns arkiv.

Aktörer
upphovsman: SigbrittBackman
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
skådespelare, personer (individer)
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 10.07.2009 av Sigbritt Backman
Uppdaterat 10.07.2009 av Import