söndagsskolverksamhet. Den första egentliga söndagsskolan i Finland påbörjade sin verksamhet i Nurmijärvi 1832 efter engelskt mönster av kaplanen Johan Fredrik Bergh, "den finska söndagsskolans fader". En motsvarande verksamhet, som gick ut på att undervisa barn i kristendom, hade emellertid redan på 1700-t. bedrivits i Orimattila. En annan föregångsman inom s. var domprosten Aron Gustaf Borg i Kuopio, där den första lokala söndagsskolföreningen bildades 1872. Vid det första allmänna kyrkomötet 1876 gjorde Borg en framställning om att bilda en söndagsskolförening för hela landet, vilket gav impulsen till grundandet av Suomen pyhäkouluyhdistys 1888 (numera har Seurakuntien lapsityön keskus övertagit denna verksamhet). Denna organisation har till uppgift att fungera som ett serviceorgan för den s. som bedrivs inom ramen för de finska församlingarna; den utvecklar barnarbetet, erbjuder kurser och tillhandahåller bl.a. trycksaker och audiovisuellt material.
Finlands svenska söndagsskolförbund, gr. 1917, var ursprungligen ett medlemsförbund i Suomen pyhäkouluyhdistys, men blev 1925 en självständig organisation. Förbundets verksamhet övertogs 1978 av det nybildade stiftsrådet i Borgå stift, numera Kyrkans central för det svenska arbetet vid Kyrkostyrelsen. Förbundet existerar fortfarande men upprätthåller endast ett serviceboende, medan pengarna för söndagsskolarbetet är fonderade och förvaltas av Församlingsförbundet. Söndagsskolarbete bedrivs också av de frikyrkliga.
Söndagsskolan har under de senaste årtiondena försökt finna nya vägar att nå barn i åldern 4-11 år men i huvudsak är det fortfarande fråga om samma verksamhetsform, d.v.s. att samla barn till en gudstjänst på söndagarna.