studentmössa

studentmössa, vit rundkullig mössa med svart skärm, framtill försedd med en lyra. Till den studentuniform som infördes 1817 hörde en blå mössa med lyra. Redan innan studenternas uniformstvång avskaffats (1873) infördes 1865 på privat initiativ en vit sommarmössa. Denna tillverkades av hattmakerskan Maria Grape enligt modell från Uppsala. Den vita mössan blev en allmän huvudbonad för nordiska studenter i samband med studentmötet i Uppsala 1875, dit även studenter från Finland reste. En mössa med högre kant och puffigare kulle, avsedd för de kvinnliga studenterna, tillverkades 1890 av Olga Andsten, men efter att kvinnor 1897 fick skriva in sig i studentavdelningarna började de använda samma mössa som männen.

Alla nyutexaminerade studenter i Finland bär Helsingfors universitets akademiska lyra med lagerkrans i sin mössa, denna kan senare bytas ut mot den egna högskolans emblem. Tofsen är gemensam för mössorna vid de tekniska högskolorna. Den pösigare mössan av Uppsalatyp slog på 1920-t. igenom bland alla svenskspråkiga studenter i Finland, medan de finskspråkiga började pryda sina mössor med lyror av mindre storlek. Från Estland övertogs på 1910-t. bruket att i studentmössans foder använda studentnationernas färger.

Den vita mössan var fram till 1950-t. studenternas sommarhuvudbonad. I dag används studentmössan främst i samband med akademiska ceremonier och vid firandet av Valborg och första maj. Mössor tilldelade vid examen från yrkesskolor och yrkeshögskolor har kommit i bruk främst på 1990-t. Den gråvita merkonommössan med tofs förekom redan i slutet av 1800-t., men togs åter i bruk hundra år senare. Flera av dessa mössor har ingen standardiserad modell och förekommer i olika utformningar. (O. Gadd, Student uniforms and caps in Finland. University Circle. The newsletter of The University of Helsinki. August 14. 1987) (Carola Ekrem)

Studentmoessa

studentmössa. Valborgsmässoaftonen har blivit den stund då den vita mössan tas i bruk efter vintervilan. Även Havis Amanda förses av huvudstadens studenter med en egen huvudbonad. Detta är en tradition som fick sin början 1932. Foto: Lehtikuva Oy, M. Ulander.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: Sigbritt Backman
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
studenter, mössor, studenttradition
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 14.07.2009
Uppdaterat 04.06.2017