Tähti, Annikki

Tähti -Tiensuu, Airi Annikki (f. 5/12 1929 Helsingfors, d. 5/12 2017 Vanda), schlagersångerska. Tähti, som debuterade i början av 1950-talet, var en av de första kvinnliga solisterna i branschen och tillika en av decenniets framgångsrikaste schlagersångare. Sedan hon uppsökt George de Godzinsky och blivit dennes adept tog hennes karriär snart fart med bl.a. swing och latinamerikanskt på repertoaren. Det stora genombrottet kom 1955 med den av Erik Lindström komponerade långsamma valsen Muistatko Monrepos'n (Minns du Monrepos), som med nostalgi skildrar den berömda parken utanför Viborg. Skivan sålde i cirka 30 000 exemplar och belönades med Finlands första officiella guldskiva. På dess andra sida fanns tangon Pieni sydän, också den ett av hennes definitiva örhängen. Året 1956 kröntes av den likaså långsamma Balladi Olavinlinnasta, och därmed var Tähtis namn definitivt etablerat i annalerna.

Efter 1950-talet trappade Tähti delvis ner karriären och ersatte turnélivet med ett civilt arbete som kontorist, något hon aldrig helt hade lämnat. Tähti är närapå den enda av 1950-talets schlagerartister som fortsatte sin karriär i sex decennier; 2002 medverkade hon med framgång i Aki Kaurismäkis film Mannen utan minne, och följande år firades 50-årsjubileet som artist med både turné och ett mångsidigt jubileumsalbum. (T. Latva/P. Tuunainen, Iskelmän tähtitaivas, 2004)
TaehtiAnnikki

Tähti, Annikki. Fick innan hon var mogen att göra sin första skivinspelning skaffa sig scenvana genom att sjunga som ersättare i Metrotytöt. Därigenom kom hon att uppträda i filmen Kaksi hauskaa vekkulia, i vilken hon sjöng Einar Englunds vals Onnen sävel. Foto: Finlands jazz- och poparkiv.
Aktörer
upphovsman: UVF-redaktion
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
sångare, schlager, solister
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 05.08.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 13.11.2017 av Import