ugglor

ugglor. I regel natt- och skymningsfåglar som främst lever av smågnagare. De nordligaste arterna rör sig även i dagsljus. I Finland häckar nio arter, av vilka den största är berguven. Nästan lika stor är lappugglan ( Strix nebulosa), som häckar fåtaligt i skogsterräng i landets mell. delar (totalbestånd ca 1 000 par, 1998), och fjällugglan ( Nyctea scandiaca), som i samband med lämmelår kan häcka i nordligaste Lappland (högst 50-100 par), medan den däremellan i regel inte förekommer häckande i landet. Vandrande fjällugglor ses dock varje vinter i landets mell. och s. del. Kattugglan ( Strix aluco) noterades för första gången häckande i Finland 1878, ökade i antal i början av 1900-t., gick sedan något tillbaka och har därefter åter ökat i antal. Utbredningen omfattar landets södra tredjedel men häckningsfynd görs också kring Uleåborg och Kemi (ca 2 000 par, 1998). Barrskogsfåglar är slagugglan ( Strix uralensis), som häckar i s. hälften av landet (ca 3 500 par, 1998), sparvugglan ( Glaucidium passerinum), som har en spridd utbredning ända till s. och mell. Lappland (ca 10 000 par, 1998), och den under goda sorkår vanliga pärlugglan ( Aegolius funereus, ca 15 000 par, 1998). U. som ofta ses i öppen terräng är jordugglan ( Asio flammeus), som är vanlig i v. och särskilt i n. (ca 5 000 par, 1998), hornugglan ( Asio otus), som häckar främst vid odlingar i s. Finland (ca 4 000 par, 1998), och hökugglan, ( Surnia ulula) som framför allt uppträder i n. hälften av landet (ca 4 000 par, 1998). Jord- och hornugglorna är flyttfåglar, hökugglor flyttar ofta till landets s. del under vintern.

Alla finländska u. - förutom berguv, kattuggla och slaguggla - varierar i regel markant i antal beroende på tillgången på smågnagare. Bestånden av framför allt pärl-, horn- och jorduggla kan variera med en faktor på fem mellan åren. Brist på smågnagare kan utlösa invasionsartade vandringar, medan rik tillgång på bytesdjur kan leda till framgångsrik häckning med fler ägg och ungar än normalt. Lappuggla och slaguggla, ibland även kattuggla och fjälluggla, kan uppträda aggressivt mot människan då de har ungar i boet. Alla nämnda arter är fridlysta.

Ugglor

ugglor. Lappugglan häckar i Eurasien och i Nordamerika. Dess utbredningsområde sträcker sig från Skandinavien i v. till Stilla havet i ö. I Amerika förekommer lappugglan s. om Alaska till Kalifornien och till de Stora sjöarna i ö. Foto: Leuku, E. Kemilä.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: Sigbritt Backman
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
biologi, ugglefåglar
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 24.07.2009
Uppdaterat 08.05.2017