vuxenutbildning

vuxenutbildning kan vara examensinriktad eller ha en fri inriktning. Utbildning som leder till examen, fristående examina samt yrkesinriktad tilläggsutbildning ordnas i drygt etttusen läroanstalter och högskolor i Finland och mer än 1,7 miljoner personer deltar årligen i någon form av v. Målet är att inom ramen för det livslånga lärandet kontinuerligt utveckla kunskapsnivån hos den vuxna befolkningen, förbättra möjligheterna till utbildning för alla befolkningsgrupper och att främja jämlikhet och aktivt medborgarskap. Under 2003-07 har programmet Kunskapslyftet arbetat för att höja utbildningen främst hos den sysselsatta vuxenbefolkningen i åldern 30-59 med en låg utbildning. Meningen är att vuxna som endast har gått i grundskola skall få en möjlighet att avlägga en yrkesexamen eller förkovra sig i de kunskaper som krävs i arbetslivet. Undervisningsministeriet svarar i huvudsak för den frivilliga vuxenutbildningen och arbetsministeriet för den arbetskraftspolitiska utbildningen.

Examensinriktad vuxenutbildning. Vuxna kan genomföra grundläggande utbildning eller gymnasiestudier vid bl.a. vuxengymnasier, som finns på ca 40 orter. Omkring 30 folkhögskolor har en grundskollinje och 6 har en gymnasielinje. Vuxna kan studera för samma yrkesinriktade grundexamina på andra stadiet som de unga. Yrkesutbildningscentren för vuxna har specialiserat sig på v. Många folkhögskolor, idrottsutbildningscenter och konservatorier ordnar också yrkesutbildning för vuxna. Utbildningarna ordnas vid läroanstalten eller som läroavtalsutbildning. Inom all v. gör man upp individuella läroplaner för de studerande i vilka man beaktar de studerandes tidigare kunnande. Yrkesinriktade examina kan även avläggas i form av fristående yrkesprov.

Till v. hör vidare yrkesinriktad tilläggsutbildning, som är frivillig vidareutbildning eller fortbildning som bygger på grundläggande yrkesutbildning, med målet att höja yrkeskunnandet. Ett viktigt led i den yrkesinriktade tilläggsutbildningen är yrkes- och specialyrkesexamina. Examensgrunderna för dessa fastslås, liksom för grundexamina, av Utbildningsstyrelsen (yrkesutbildning).

Högskoleundervisning för vuxna ordnas vid yrkeshögskolorna och universiteten. Det öppna universitetet innebär en möjlighet för alla medborgare att, oavsett grundutbildning, bedriva universitetsstudier för ett betyg.

Vuxenutbildning med fri inriktning. V. med fri inriktning brukar kallas fritt bildningsarbete eller fri folkbildning. Folkhögskolor, medborgar- och arbetarinstitut, studiecentraler, idrottsutbildningscentren (idrottsinstituten) samt sommaruniversiteten är läroanstalterna inom det fria bildningsarbetet, och de sorterar alla under samma lag, lagen om fritt bildningsarbete från 1998. Folkhögskolornas studieutbud är mångsidigt och genomförs i många olika former. Utbudet omfattar allmänbildande, samhälleliga och intresseinriktade studier. Kursernas och linjernas längd varierar från tre dagar till termins- eller årslånga kurser. Folkhögskolorna är internatskolor. I Finland finns 90 folkhögskolor (varav 16 svenskspråkiga). Medborgar- och arbetarinstituten är kommunala vuxenläroanstalter. De populäraste ämnena är språk, musik, övriga konstämnen och hantverksämnen. Medborgarinstituten ordnar även rikligt med öppen universitetsundervisning. Studiecentralerna upprätthålls av bildningsorganisationer och är privata vuxenläroanstalter. Studiecirklarna är den äldsta verksamhetsformen.

Vid sommaruniversiteten anordnas bl.a. öppen universitetsundervisning och språkkurser. Vid en del sommaruniversitet organiseras universitetsverksamhet för den pensionerade befolkningen, som erbjuds föreläsningar och kurser utan examensmål. Idrottsutbildningscentren är riksomfattande eller regionala internatskolor som ger undervisning i gymnastik och idrott samt utbildning på idrottsområdet. De är också träningscenter för idrottare.

Arbetskraftspolitisk utbildning är ett led i den nationella arbetskraftspolitiken. Målet är att förbättra tillgången på yrkeskunnig arbetskraft och underlätta de arbetslösas återinträde på arbetsmarknaden. Betoningarna i arbetskraftsutbildningen följer sysselsättningsläget. En särskild målgrupp utgörs av de långtidsarbetslösa. Utbildningen är i allmänhet kortvarig vidareutbildning och fortbildning, men den kan även leda till examen. Utbildningen är avgiftsfri för studerandena. Arbetsministeriet bär det administrativa ansvaret för arbetskraftsutbildningen. Till vuxenutbildningssystemet hör ytterligare språkexamina.

1984 utfärdades ett statsrådsbeslut om tillsättande av vuxenutbildningsrådet med uppgift att koordinera vuxenutbildningen och utveckla dess olika delområden samt att verka som undervisningsministeriets expertorgan på området. Rådet tillsätts av statsrådet för tre år i taget. Det har en parlamentarisk sammansättning. Vuxenutbildningsrådet strävar med sitt arbete och sina sakkunnigutlåtanden efter att bidra till att forsknings- och utvecklingsarbetet inom Finlands vuxenutbildningssystem sköts professionellt och är av god internationell nivå samt till att de resurser som årligen tillfaller vuxenutbildningen är tillräckliga i proportion till de uppställda målen. (Matts Granö)

Vuxenutbildning

vuxenutbildning. Det fria bildningsarbetet är totalt dominerande inom detta fält. Diagram: Magdalena Lindberg.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: SigbrittBackman
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
utbildning, idrott
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 06.08.2009
Uppdaterat 06.08.2009