xylitol är ett naturligt sötningsmedel, små mängder av ämnet finns i naturen, bland annat i bär och frukt. Industriellt framställs xylitol bl.a. ur hemicellulosa från björk (björksocker). Den kemiska formeln presenterades 1891 av den tyske sockerkemisten och sedermera nobelpristagaren Emil Fischer, och 1943 påträffades xylitol för första gången i naturen. 1969 startade biokemisten, fil.dr (1969) Kauko K. Mäkinen (f. 1937) och odontologie professorn Arje Scheinin vid Åbo universitet ett forskningsprojekt i syfte att klarlägga om xylitol förhindrar uppkomsten av karies, vilket man kunde konstatera 1974. Upptäckten bekräftades i uppföljande undersökningar. Studier har vidare visat att xylitol hämmar tillväxten av vissa bakterier och därmed förhindrar uppkomsten av öroninflammationer hos barn.
Xylitol togs i kommmersiellt bruk i mitten av 1970-talet. Produkter som innehåller ämnet säljs idag (2007) i drygt etthundra länder, utom i Finland mest i bl.a. Japan och Sydkorea. Finlands tandläkarförbund rekommenderade 1988 användning av vissa xylitolprodukter.
Xylitol togs i kommmersiellt bruk i mitten av 1970-talet. Produkter som innehåller ämnet säljs idag (2007) i drygt etthundra länder, utom i Finland mest i bl.a. Japan och Sydkorea. Finlands tandläkarförbund rekommenderade 1988 användning av vissa xylitolprodukter.