Zoom 8

Zoom 8 är konstruerad i Finland 1991 av skeppsbyggnadsingenjören Henrik Segercrantz. Båten är en 2,65 m lång modern enmansjolle, osänkbar, med självlänsande skrov som väger endast 45 kg. Z. byggs av licensierade tillverkare, bland vilka kan nämnas det mycket välrenommerade Börresenvarvet i Danmark. Riggen är av lasertyp, med en mastficka och lösfotat storsegel på hanterliga 4,8 m2. Masten är av glasfiber. Kölen är ett enkelt sticksvärd. Båten är livlig, och planar väl. Den är avsedd för juniorskolning, kappsegling och fritidsbruk. Den 2,65 m långa och 1,45 m breda båten lämpar sig för personer med en vikt på upp till ca 70 kg.

Klassen antogs av Finlands seglarförbund 1995 och kom igång 1998 inom huvudstadsregionens föreningar: Nyländska jaktklubben, Helsingfors segelklubb och Esbo segelförening. Idag (2007) är närmare 100 båtar registrerade i Finland, med flottiljer även inom Hangö segelförening och i Uleåborg.

Nationella klassförbund finns numera även i Sverige, Danmark, Norge, Estland, Belgien, Tyskland, Holland, Frankrike, Ryssland, Polen, Ungern, Ukraina och Indien. Internationella seglarförbundet antog Z. som internationell centerbordsklass vid sitt möte i Lissabon 2001. Sommaren 2002 seglade klassen sitt första VM på Balatonsjön i Ungern. (Henry Ericsson)

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: UVF-redaktion
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
segling, jollar
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 04.05.2009 av Main.DataConverter
Uppdaterat 16.02.2017 av Import