trastar

trastar. Av egentliga t. (Turdus) häckar sex arter i Finland. Besläktade arter är rödhake, blåhake, näktergal, rödstjärt och blåstjärt. Dessa arter är mest kvälls- och gryningssångare, endast näktergalen är en typisk nattsångare.

Björktrasten (Turdus pilaris) är vanlig i kulturbygd i hela Finland och finns dessutom i lövskog i Lappland. Den är en flyttfågel, men kan under goda rönnbärsår ses i stora flockar också vintertid i Finland. Totalbestånd ca en miljon par, tidvis betydligt mera. Taltrasten (T. philomelos) är vanlig i barrskog i nästan hela landet. Antalet häckande par varierar mellan åren, i genomsnitt ca 750 000 par (1998). Rödvingetrasten (T. iliacus) finns i hela Finland, med undantag för de kargaste skärgårdsområdena. Den häckar i buskmarker och parkaktig terräng. Arten är den 4:e talrikaste fågeln i landet med 1,2-2,5 miljoner par årligen. Koltrasten (T. merula) har invandrat efter ca 1850, och är numera vanlig i kulturbygder och lundskog i s. och mell. Finland. En del av koltrastarna i städerna övervintrar. Det finns ca 200 000 par i landet. Dubbeltrasten (T. viscivorus) förekommer i moartad skog över hela landet utom i nordligaste Fjällappland. Beståndet varierar i antal mellan åren, i snitt ca 50 000 par om året. Ringtrasten (T. torquatus) häckar på några platser vid trädgränsen i n. Lappland, totalt 100-200 par (1998).

Rödhaken (Erithacus rubecula) är karaktärsfågel i skuggig gran- och lundskog, allmän i s. Finland, men den häckar även i s. Lappland. Blåhaken (Luscinia svecica) förekommer i fuktiga buskmarker och björkskogar i Lappland, sydligast i Kuusamotrakten. Näktergalen häckar i s. och mell. delen av landet i strandlundar och buskmarker. Den har ökat betydligt i antal sedan 1960. Rödstjärten (Phoenicurus phoenicurus) förekommer i tallskog, trädgårdar och parker, med tyngdpunkt på landets n. hälft. En besläktad fågel är svarta rödstjärten (Phoenicurus ocrurus), som i litet antal häckar i s.v. Finland. Blåstjärten (Tarsiger cyanurus) är en tajgafågel, som efter 1950 har påträffats både revirhävdande och häckande nära östgränsen. Årligen torde drygt 100 revir finnas i Finland, men på alla av dem sker inte häckning.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: UVF-redaktion
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
trastar
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 04.05.2009
Uppdaterat 30.05.2017