båttrafik

båttrafik. I vattenlagen stadgas, att var och en med vissa inskränkningar har rätt att färdas på vatten. Enligt lagen om sjötrafik av 1996 skall man därvid iaktta den omsorg och försiktighet omständigheterna kräver. Båtförare skall vidare förfara så, att han inte utan tvingande skäl försvårar eller stör andras färd på vatten och inte heller åstadkommer fara eller skada för andra. Inte heller naturen eller miljön i övrigt får störas av båtförare. Vidare får farkost inte framföras av person som med hänsyn till omständigheterna inte innehar den ålder och inte besitter den förmåga och skicklighet som krävs. Båt som skall registreras får framföras endast av person som har fyllt 15 år.

Båttrafik kan förbjudas för en viss tid eller tillsvidare eller begränsas, om förbudet eller begränsningen anses vara nödvändig för att skydda trafiken, fisket, miljön, etc. Beslut om förbud fattas av Sjöfartsverket när det gäller allmänna farleder och av den regionala miljöcentralen beträffande andra vattenområden. Också användningen av vissa typer av motordrivna farkoster kan förbjudas eller begränsas. För överträdelser mot sjötrafiklagen stadgas straff för sjötrafikförseelse (böter) eller sjötrafikbrott (böter eller fängelse i högst två år). Även strafflagen innehåller stadganden gällande b., bl.a. om fylleri i sjötrafik. Den som manövrerar ett fartyg (som ett sådant definieras allt utom roddbåtar och segeljollar) efter att ha intagit alkohol eller andra rusmedel skall bestraffas med böter eller fängelse i högst två år om alkoholkoncentrationen i blodet överstiger 1,0 promille.

Övervakningen av båttrafik handhas av Sjöfartsverket, polisen, gränsbevakningsväsendet och tullverket. Enligt sjötrafikförordningen av 1997 skall motorbåtar och segelbåtar som mäter över fem meter i längd vara försedda med en viss obligatorisk utrustning, ss. flytvästar för alla ombord, pump eller annat redskap för tömning av båten, åror eller paddel eller ett ankare med lina samt i vissa fall (om båten har en uppvärmningsanläggning eller en motor på mer än 25 kW) en handbrandsläckare.

Lagen om snabbgående motorfarkoster av 1925, som stiftades för att stävja smugglingen under förbudslagstiden, stadgade att motorbåtar vars största möjliga färdhastighet var minst 12 knop skulle registreras i ett vid respektive länsstyrelse fört register.

Motorbåtsregistret överfördes 1999 från länsstyrelserna till magistraterna. Båtar med utombordsmotor, vars effekt enligt tillverkarens uppgift översteg 15 kW, samt båt med inombordsmotor eller inombordsmotor med utombordsdrev, vars motsvarande effekt översteg 37 kW, skulle registreras före ibruktagandet. Över båtens införande i registret ufärdades ett registreringsbevis som skulle medföras på färd med båten. När båtägaren fått registreringsbeviset, skullel han omedelbart förse sin båt med det i beviset meddelade igenkänningstecknet. Teckenbokstäver för registrerade båtar var: A, R, U Södra Finlands län, T, V, X Västra Finlands län, K, M, S Östra Finlands län, O Uleåborgs län och L Lapplands län.

Den nya lagen om farkostregistret trädde i kraft den 1 oktober 2007. Alla minst 5,5 meter långa segel- och motorbåtar skall enligt den nya lagen registreras. Också båtar med motor vars effekt är minst 15 kilowatt, d.v.s. över 20 hästkrafter skall införas i farkostregistret. Båtar som inte hade registrerats tidigare skulle registreras före utgången av oktober 2008.

Ägaren till en registreringspliktig farkost ska innan farkosten tas i bruk lämna in en registreringsanmälan till magistraten. Registreringsanmälan kan lämnas in till vilken magistrat eller magistrats serviceenhet som helst. Registreringsplikten gäller också andra motordrivna farkoster, bland annat vattenskotrar och farkoster som ägs av staten eller kommuner. Föraren till en registrerad båt ska ha fyllt femton år.

 

 
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
sjöfart, sjötrafik, båttrafik
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011
Uppdaterat 01.06.2023