mejeriindustri. Hemkärnat finländskt smör var en efterfrågad handelsvara redan på 1500-t. Då fordringarna på exportsmörets kvalitet skärptes på 1860-t. uppstod de första mejerierna, de s.k. gårdsmejerierna, på herrgårdar och storgods i s. Finland. Tillverkning av ost i mejeriskala inleddes 1856. Då separatorn 1878 uppfanns av svensken Gustav de Laval betydde detta ett stort genombrott för m. Man tog i bruk nya smörtillverkningsmetoder och man kunde utnyttja skummjölken för osttillverkning. Jämsides med gårdsmejerier grundades bolagsmejerier, som i de flesta fall kring sekelskiftet 1900 ombildades till andelsmejerier.
Smöret var före första världskriget en av landets viktigaste exportartiklar. Mest smör exporterades till England, dit utförsel av smör förekom från 1883 ända till 1973 (då Finland ingick EEC-avtalet).
Då andra världskriget inleddes verkade ca 700 mejerier i landet. M. tog på 1920- o. 30-t. sikte på export av mejeriprodukter, främst smör och emmentalerost. Det betydde att produktionen planerades för dessa produkter. Glass har tillverkats industriellt sedan 1935, mjölkpulver sedan 1950-t., medan yoghurt utvecklades på 1970-t. Krigsåren 1939-45 kunde varken byggnader eller maskiner underhållas, produktionen minskade och exporten förbyttes till import. Under efterkrigstiden ökade produktionen snabbt igen. På 1950- o. 60-t. tog mejericentraliseringen sådan fart att mejeriernas antal i mitten av 1960-t. var nere i ca 300. Den rationalisering och automatisering som därefter genomfördes gjorde att det 1980 fanns 174 mejerier och 1994, strax före EU-inträdet, hade antalet sjunkit till 57.
M. dominerades sedan början av 1900-t. av kooperativa centralorganisationer (Valio och Enigheten), som svarade för ca 95 % av mjölkråvaran. På 1950-t. fanns det fyra mejerigrupperingar, Valio, Enigheten, OTK-mejerierna och Privatmejeriernas förbund. 1962 grundades Maitotuote Oy som centralaffär för privatmejerierna och en del andelsmejerier. De konsumentägda OTK-mejerierna köptes upp av Valio 1972. Senare har organisationsbilden kraftigt förändrats. Valiomejeriernas centrallag har ombildats till Valio Oy, som till 100 % ägs av andelsmejerier. En del av Valios tidigare mejerier har inlett samarbete med Ingman foods Oy Ab, med vilket Maitotuote och Hemholmen Ab har fusionerats. Det finlandssvenska Centrallaget enigheten fusionerades 1994 med sina medlemsföretag till Mejeriandelslaget Milka, som vid utgången av 2004 upphörde med produktion och marknadsföring och blev ett anskaffningsandelslag till Valio.
Jämsides med den traditionella m. har på senare år en småskalig m. uppstått. 2004 fanns det ca 130 EU-godkända anläggningar, av vilka ett 40-t. var traditionell m., medan resten representerar småskalig m.
Mjölkinvägningen vid mejerierna, som på 1980-t. ännu var uppe i 2 800 milj. l per år, har, efter det att produktionskvoter införts, rört sig kring 2 300 milj. l. Sedan 1994 (före EU-tiden) har produktionen av mejeriprodukter i landet utvecklats så att flytande mjölkprodukter har minskat från 980 milj. l till 915 milj. l (2003), ostproduktionen har ökat från 92 milj. kg till 102 milj. kg, medan smörproduktionen har varit ungefär oförändrad, ca 45 milj. kg. Branschen sysselsatte 2003 totalt ca 5 100 personer. (Bengt Wallén)
Smöret var före första världskriget en av landets viktigaste exportartiklar. Mest smör exporterades till England, dit utförsel av smör förekom från 1883 ända till 1973 (då Finland ingick EEC-avtalet).
Då andra världskriget inleddes verkade ca 700 mejerier i landet. M. tog på 1920- o. 30-t. sikte på export av mejeriprodukter, främst smör och emmentalerost. Det betydde att produktionen planerades för dessa produkter. Glass har tillverkats industriellt sedan 1935, mjölkpulver sedan 1950-t., medan yoghurt utvecklades på 1970-t. Krigsåren 1939-45 kunde varken byggnader eller maskiner underhållas, produktionen minskade och exporten förbyttes till import. Under efterkrigstiden ökade produktionen snabbt igen. På 1950- o. 60-t. tog mejericentraliseringen sådan fart att mejeriernas antal i mitten av 1960-t. var nere i ca 300. Den rationalisering och automatisering som därefter genomfördes gjorde att det 1980 fanns 174 mejerier och 1994, strax före EU-inträdet, hade antalet sjunkit till 57.
M. dominerades sedan början av 1900-t. av kooperativa centralorganisationer (Valio och Enigheten), som svarade för ca 95 % av mjölkråvaran. På 1950-t. fanns det fyra mejerigrupperingar, Valio, Enigheten, OTK-mejerierna och Privatmejeriernas förbund. 1962 grundades Maitotuote Oy som centralaffär för privatmejerierna och en del andelsmejerier. De konsumentägda OTK-mejerierna köptes upp av Valio 1972. Senare har organisationsbilden kraftigt förändrats. Valiomejeriernas centrallag har ombildats till Valio Oy, som till 100 % ägs av andelsmejerier. En del av Valios tidigare mejerier har inlett samarbete med Ingman foods Oy Ab, med vilket Maitotuote och Hemholmen Ab har fusionerats. Det finlandssvenska Centrallaget enigheten fusionerades 1994 med sina medlemsföretag till Mejeriandelslaget Milka, som vid utgången av 2004 upphörde med produktion och marknadsföring och blev ett anskaffningsandelslag till Valio.
Jämsides med den traditionella m. har på senare år en småskalig m. uppstått. 2004 fanns det ca 130 EU-godkända anläggningar, av vilka ett 40-t. var traditionell m., medan resten representerar småskalig m.
Mjölkinvägningen vid mejerierna, som på 1980-t. ännu var uppe i 2 800 milj. l per år, har, efter det att produktionskvoter införts, rört sig kring 2 300 milj. l. Sedan 1994 (före EU-tiden) har produktionen av mejeriprodukter i landet utvecklats så att flytande mjölkprodukter har minskat från 980 milj. l till 915 milj. l (2003), ostproduktionen har ökat från 92 milj. kg till 102 milj. kg, medan smörproduktionen har varit ungefär oförändrad, ca 45 milj. kg. Branschen sysselsatte 2003 totalt ca 5 100 personer. (Bengt Wallén)