skjutvapen. Enligt lagen om s. av 1998 (som upphävde en lag från 1933) fordras för anskaffande och innehav av s. och vapendelar för privatpersoner ett förvärvstillstånd och ett innehavstillstånd. Det förstnämnda kan beviljas person, som fyllt 20 år och som på grundval av sitt hälsotillstånd och uppförande kan anses lämplig. Tillståndsmyndigheten har rätt att få en medicinsk bedömning av sökanden, om tillståndsmyndigheten utifrån tillgänglig information eller en intervju med sökanden har anledning att ifrågasätta att denna person är lämplig att inneha ett s. Trots tystnadsplikten i umgänget mellan läkare och patient har tillståndsmyndigheten rätt att i den medicinska bedömningen få sådana hälsouppgifter om sökanden som är nödvändiga när den bedömer om personen är lämplig att inneha ett s. Sökanden kan få förvärvstillstånd endast enligt vissa, i lagen godtagbara syften. Tillstånd skall i allmänhet sökas skriftligt hos den lokala polismyndigheten. Förvärvstillståndet kan ges för högst sex månader, medan vapensamlare kan meddelas tillstånd för högst ett år.
Innehavstillstånd till s. skall sökas inom förvärvstillståndets giltighetstid och inom trettio dagar efter att förvärvet av vapnet gjorts. Tillståndet meddelas och återkallas av lokal polismyndighet. Innehavstillstånd krävs för s. tillverkade 1891 eller senare; för äldre vapen fordras inget tillstånd om de inte används. Innehavstillstånd kan även beviljas t.ex. vid arv. Därvid skall man lämna in en fritt formulerad anhållan av vilken framgår varför vapnet har ett känslovärde, är speciellt värdefullt eller varför man av annan orsak önskar att det skall bevaras. Härvid kan vapnet beläggas med skjutförbud eller i extremfallet deaktiveras, vilket från samlarsynpunkt dock innebär ett ingrepp som sänker dess värde. Innehavstillstånd beviljas tills vidare.
Även kommersiell tillverkning och införsel av samt handel med s. är beroende av tillstånd, som beviljas av Polisstyrelsen. Handeln med s. är underkastad noggrann kontroll med registerföringsplikt; försäljarnas bokföring och lager kan vid behov underkastas granskning av polisen, och registret över s. bör förvaras i minst tio år efter den sista anteckningen. Missbruk kan resultera i att näringstillståndet i vapenbranschen dras in.
Finland är ett av Europas vapentätaste länder; 2010 uppgick antalet registrerade vapen till 1,6 milj., vartill kom ett stort antal illegala vapen. Det stora totalantalet vapen beror främst på att det finns hundratusentals jägare (
jakt och viltvård), en avsevärd mängd sportskyttar och ytterligare ett par tusen vapensamlare. En stor del av de illegala vapnen har uppenbarligen någon gång varit legala, men bytt ägare genom arv och därefter inte registrerats. En annan bidragande orsak är att innehavstillstånd inte skaffats för krigstida vapen.
Trots det stora antalet s. är vapenvåld relativt sällsynt, endast ca 20 % av alla mord och dråp begås med s. Detta förmodas bero på socialpolitiska faktorer, den strikta lagstiftningen och skytte- samt jaktutövningens långa traditioner. Efter två allvarliga skottintermezzon som ägde rum i skolor i Tusby (Jokela 2007, 9 dödsoffer, inkl. gärningsmannen) och Kauhajoki (2008, 11 dödsoffer, inkl. gärningsmannen) skärptes lagstiftningen 2011 ytterligare så att minderåriga som fyllt 15 inte längre som tidigare med vårdnadshavarnas samtycke kan beviljas förvärvstillstånd för s., vilket även var i samstämmighet med ett EU-direktiv som Finland dittills ignorerat. Dessutom förpliktigades läkare att bryta mot sin tystnadsplikt om detta är motiverat för att förhindra att olämpliga personer får tillstånd att förvärva s.
S. tillverkas i Finland bl.a. av den statsägda försvarskoncernen Patria och Sako Oy (jaktvapen). Vapensamlarna är sammanslutna i
Vapenhistoriska förbundet (Asehistorian liitto), en 1996 grundad centralorganisation för landets vapenhistoriska föreningar. Samma år bildades efter amerikansk förebild även
NRA Nationella gevärsföreningen (NRA Kansallinen kivääriyhdistys) som har till ändamål att främja skjutvapenägarnas rättsskydd samt rätt till innehav av vapen.